Organizatia Internationala pentru Standardizare elaboreaza si publica standarde internationale la care pot adera in mod voluntar companiile, intreprinderile si administratia publica. Standardele ISO se refera la o mare varietate de bunuri si servicii, de la filetele suruburilor pana la managementul controlului calitatii. Fiecare standard primeste un numar de grup. ISO nu verifica aderarea la standardele sale, insa le cere aderentilor la fiecare standard, inclusiv organismelor de certificare, sa respecte reglementarile in vigoare.
Scopul ISO
• ISO este o organizatie independenta hotarata sa imbunatateasca siguranta, calitatea, fiabilitatea si durabilitatea produselor si proceselor cotidiene. Standardele stabilite de ISO le ofera companiilor o baza comuna placand de la care ele isi pot imbunatati produsele, serviciile si procesele de productie. Guvernele si companiile le pot cere furnizorilor sa adere la standardele ISO pentru a asigura intersanjabilitatea si a facilita comertul intre tari. Guvernele pot lua standardele ISO drept referinta tehnica pentru stabilirea unor noi reglementari pe o anumita tema.
Standardele ISO
• ISO a publicat peste 19 400 standarde. Aceste standarde ajuta la transformarea produselor in unele mai sigure pentru consumatori si pentru utilizatori. Filetele suruburilor, care odata variau de la un producator la altul si de la o tara la alta, sunt acum standardizate, ceea ce ajuta la mentinerea sigurantei aeronavelor, de exemplu.
Certificarea ISO
• Desi ISO dezvolta si publica standardele, organismele de certificare specializate in acest sens sunt cele care verifica daca organizatiile adera la un anumit standard ISO. Organismele de certificare isi pot desfasura activitatea dedicandu-se unui singur domeniu sau mai multor, in functie de standard. Unele standarde se aplica in mai multe domenii, asa cum este ISO 9001, un standarde de management al calitatii care poate fi aplicat in orice industrie sau domeniu profesional; alte standarde sunt mult mai specifice si au un domeniu de aplicare mai restrans, de pilda ISO 13485 pentru dispozitivele medicale si serviciile asociate.
Comunitatea ISO
• Organizatiile care adera la un anumit standard ISO si organismele de certificare ISO aferente sunt considerate ca facand parte dintr-o comunitate ISO. O comunitate ISO sustine si promoveaza in mod colectiv aplicarea si utilizarea unui anumit standard. O organizatie poate fi membra a mai multor comunitati ISO. De asemenea, o ramura industriala poate contine o comunitate ISO daca toti membrii sai adera la standardele ISO. Unele organizatii obtin certificarea ISO deoarece anumite reglementari le obliga sa faca acest lucru. Cu toate acestea, ele participa tot in calitate de membri in comunitatea ISO de care apartin.