Rafinaria Repsol, prima rafinarie din lume certificata ISO 50001

Rafinaria Repsol din A Coruña este prima rafinarie din lume care primeste certificarea ISO 50001 pentru managementul energiei

Rafinaria a fost certificata de Lloyd’s Register Quality Assurance

16 septembrie 2011. Eforturile depuse de rafinaria Repsol din A Coruña in directia managementului energiei au fost inca o data recunoscute prin primirea certificatului ISO 50001, ceea ce a trasformat-o in prima rafinarie din lume care se poate lauda cu aceasta realizare. Complexul industrial din A Coruña a fost deja certificat in luna mai in acord cu standardul european EN-16001, transformandu-l astfel intr-una dintre primele rafinarii europene (si prima rafinarie Repsol) care sa fi castigat aceasta recunoastere.

Noul standard international ISO 50001 a fost publicat pe 15 iunie si inlocuieste standardul european EN-16001, incluzand si anumite cerinte suplimentare. Sistemul de management al energiei imbunatateste controlul asupra consumului si costurilor energetice, inlesnind o implementare simplificata a oportunitatilor de economisire si contribuind la reducerea emisiilor de CO2.

Scopul sistemului de management al energiei este de a elabora sisteme si procese care imbunatatesc eficienta energetica, dand posibilitatea de a scadea consumul de energie, de a reduce costurile si emisiile de gaze cu efect de sera printr-o adminstrare eficienta. De aceea este esentiala detinerea instrumentelor necesare identificarii, analizarii si implementarii oportunitatilor de economisire si de monitorizare eficienta a consumului energetic si a proceselor si activitatilor inrudite.

Pentru a obtine aceasta noua certificare ISO, rafinaria a trecut printr-un audit de tranzitie de la EN-16001 la ISO-50001. Rezultatul a fost unul favorabil, asa ca Registrul Lloyd de Asigurare a Calitatii (LRQA) a certificat sistemul de management al energiei al complexului in acord cu noul standard global.
Aceasta viteza de adaptare la noul standard a fost posibila gratie maturitatii metodelor de lucru de gestionare a energiei folosite de rafinaria din A Coruña de mai multi ani incoace. In ultimii doi ani, ea a servit drept proiect de incercare pentru intregul grup Repsol. Toate acestea au permis ca sistemul de management al energiei implementat initial sa indeplineasca cerintele de reglementare. Prin urmare, nu a fost necesara decat efectuarea unor modificari la nivel de documentatie, caci toate cerintele suplimentare erau deja aplicate in complex.

Aceasta metoda de lucru integreaza managementul energiei ca parte intrinseca a muncii in rafinarie. Ca urmare a acestei certificari, se va continua elaborarea de masuri adecvate pentru ca rafinaria sa continue sa avanseze. Este inca o oportunitate de a continua imbogatirea, inovarea si ameliorarea modului in care oamenii lucreaza aici. Este vorba despre reflectarea muncii si profesionalismului intregului personal al complexului industrial.

Repsol ocupa un loc principal in sectorul sau, imbunatatindu-si caracterul competitiv si eficienta energetica. Aceasta experienta va servi drept exemplu de urmat pentru celelalte centre ale companiei. Pentru informatii suplimentare despre Repsol, vizitati www.repsol.es.

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.