ISO 19011 – Auditarea sistemelor de management

ISO 19011 2011 este un standard pentru auditarea sistemelor de management. Daca trebuie sa realizati audituri de prima sau secunda parte, acest standard vi se adreseaza.

Auditurile de prima parte sunt audituri interne. Ele se folosesc pentru a confirma sau a imbunatati eficacitatea sistemelor de management. Ele se mai utilizeaza si pentru a declara ca o organizatie se conformeaza unui anumit standard. Auditurile de secunda parte ISO 19011 sunt audituri externe. Ele sunt realizate de obicei de catre clienti sau de alte parti care actioneaza in numele clientilor atunci cand acestia doresc sa isi auditeze furnizorii. Cu toate acestea, ele mai pot fi efectuate si de organisme de reglementare sau de oricare alte parti interesate.

Puteti folosi standardul ISO 19011 pentru a va elabora un program de audit, pentru a va imbunatati eficacitatea programului pe care il utilizati deja ori pentru a va imbunatati practicile si procesele de audit. Mai puteti folosi standardul ISO 19011 si pentru a forma si a certifica auditori si pentru a le evalua si a le imbunatati competenta generala.

Aceasta este o prezentare succinta a standardului ISO 19011 2011, care incepe cu sectiunea a 4-a deoarece acolo incep liniile directoare ISO referitoare la procesul de audit ISO 19011.

This entry was posted in Standarde. Bookmark the permalink.