Despre premiul ISO

Primul premiu ISO a fost decernat doamnei Huld Oliviera Giesbrecht pentru activitatea ei in sprijinul intreprinderilor mici din Brazilia.

Transparentizarea lumii standardelor a reprezentat o tema majora in cadrul Adunarii generale ISO desfasurata in acest an in orasul St Petersburg. Multe discutii s-au concentrat pe modalitatea de a ajuta oamenii sa utilizeze standardele si sa se implice in dezvoltarea lor. Castigatoarea din acest an a premiului ISO a fost recompensata exact pentru aceste actiuni.

Activitatea doamnei Huld Oliviera Giesbrecht in sprijinul microintreprinderilor si a afacerilor mici din Brazilia, prin intermediul organizatiei non-profit Sebrae in care a activat in calitate de analist tehnic, a fost recunoscuta si recompensata.

Misiunea organizatiei Sebrae este de a imbunatati gradul de competitivitate a intreprinderilor mici si de a sprijini antreprenoriatul. Aceste activitati vor duce la intarirea economiei nationale, tinand cont ca intreprinderile mici reprezinta 99% din numarul de companii din Brazilia, contribuind cu 25% la produsul intern brut al tarii.

Organizatia ofera sprijin pe mai multe paliere, incepand de la tehnologia informatiei pana la accesul la finantare.

In ultimii ani proiectul se concentreaza pe facilitatea accesului la inovatie si tehnologie, prin intermediul standardelor.

Acces la cunostinte de natura tehnica

Una din cele mai mari provocari pentru intreprinderile mici si mijlocii din Brazilia consta in accesul la cunostintele de natura tehnica; in opinia doamnei Hulda standardele pot avea un aport deosebit in acest domeniu.

“Standardele insumeaza cele mai noi cunostinte tehnice din varii domenii. Daca intreprinderile mici si mijlocii pot avea acces la aceste documente si conostinte pentru a le putea folosi, atunci ele vor fi capabile sa introduca aceste cunostinte in cadrul propriilor afaceri derulate” a explicat dumneaei, dupa ceremonia de premiere. Insa standardele nu abordeaza intotdeauna cerintele specifice ale intreprinderilor mici si mijlocii, ele intampinand dificultati specifice.

In consecinta, in urma cu cinci ani, organizatia Sebrae ( in cooperare cu ABNT, membru national ISO pentru Brazilia) a demarat un proiect pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa inteleaga mai bine beneficiile utilizarii standardelor, sa identifice care sunt propriile nevoi de standardizare si sa se implice in procesul de dezvoltare a standardelor.

Proiectul a condus la identificarea noi domenii de lucru si la crearea a noi comitete de proiect in cadrul ABNT pentru a dezvolta standarde care abordeaza cerintele specifice ale intreprinderilor mici si mijlocii.

Castigatoarea premiului a evidentiat activitatea depusa pentru imbunatatirea eficientei stuparitului si cresterea productivitatii din domeniul apicol.

“Am inceput sa lucram cu persoane care activau in domeniul stuparitului si am invatat ca existau probleme cu construirea stupilor, cu esentele lemnoase folosite pentru constructie, cu marimea si forma stupilor. Am lucrat cu multe persoane pentru a putea defini un standard, care sintetiza cea mai eficienta metoda de a construi stupii. Aceste cunostinte sunt in momentul de fata disponibile stuparilor din intreaga tara, ajutandu-i sa-si imbunatateasca performanta. In momentul de fata finantarea oferita de banci acestor fermieri se face doar in cazul in care acestia folosesc noul standard. Am observat o crestere semnificativa a productiei de miere de la introducerea acestui standard.”

Sprijin in implementarea standardelor ISO

In plus castigatoarea premiului ISO a cautat modalitati de a sprijini intreprinderile mici si mijlocii sa foloseasca standardele, considerand ca acestea intampina dificultati in acest domeniu.

“In acest moment lucram in cadrul sectorului hotelier pentru a-l ajuta sa introduca sisteme de management al securitatii alimentare, ca pregatire pentru Cupa Mondiala, care va avea loc in Brazilia” a declarat doamna Huld Oliviera Giesbrecht.

“ISO 22000 poate fi dificil de implementat pentru intreprinderile foarte mici. In consecinta lucram cu hoteluri, baruri si restaurante pentru a le ajuta, incercand sa accesabilizam standardul.”

Internationalizarea actiunilor

Ca partea a premiului, doamna Hulda va primi 20000 de franci elvetieni pentru a finanta un viitor proiect pentru intreprinderi mici si mijlocii. In cadrul acestui proiect ea intentioneaza sa profite de experienta de lucru capatata in Brazilia cu organizatia Sebrae pentru a trece la un nou nivel, cel international. In cursul anului viitor, dumneaei va cerceta initiative similare cu ale dumneaei in alte tari, cu scopul de a elabora o serie de linii orientative pentru a incuraja si sprijini intreprinderile mici in dezvoltarea si utilizarea standardelor.

Rezultatele cercetarii acestui proiect anual cat si recomandarile rezultate vor fi prezentate in cadrul Adunarii generale ISO de anul viitor, care va avea loc in Brazilia, in localitatea Rio de Janeiro.

Premiul ISO a fost creat drept recunoastere pentru pesoanele care promoveaza utilizarea si intelegerea standardelor ISO. Acets premiu are o caracteristica unica care il diferentiaza de restul premiilor similare: este conceput pentru presoanele care nu lucreaza in cadrul organizatiei ISO, in cadrul unor comitete tehnice sau in cadrul unui membru national ISO.

Ideea crearii acestui premiu a fost sugerata de fostul presedinte ISO, dl Boris Alesin, drept o modalitate de a multumi persoanelor care ajuta la promovarea utilizarii standardelor, dar care nu primesc intotdeauna recunoasterea meritata.

In momentul prezentarii premiului ISO, domnul Aleshin a explicat: ”In timpul activitatii de presedinte, in anii 2011 si 2012, am observat cat de mult ne bazam pe mii de oameni de pe intreg mapamondul care nu lucreaza in sistemul ISO, dar care promoveaza utilizarea standardelor ISO…Am simtit ca aceasta munca, care este critica pentru succesul sistemului nostru, este adesea neobservata.” (dupa o stire ISO)

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.