Standardele ISO – instrumente importante de management

Standardele internationale sunt “instrumente importante de management”, declara vicepresedintele Kia Motors in revista ISO Focus+

3 septembrie 2012. “Pentru o companie cum este Kia, cu 80 % din volumul vanzarilor in afara Coreei, standardele internationale sunt printre cele mai importante instrumente de management pe care le avem la dispozitie,” a declarat Hyoung-Keun Lee, vicepresedintele si directorul general al companiei Kia Motors, intr-un interviu exclusiv al editiei din septembrie 2012 a ISO Focus+, revista Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO).

“Ele [standardele internationale] ne permit sa obtinem integrarea lucrarilor realizate in diversele locatii Kia, dintre care noua unitati de productie in cinci tari, si sa ne conformam criteriilor nationale ale celor 149 piete pe care ne vindem produsele,” a spus el.

Acest interviu este unul dintre numeroasele articole din editia din septembrie a ISO Focus+, o editie dedicata temei Zilei Mondiale a Standardelor 2012, “Mai putine deseuri, rezultate mai bune – Standardele cresc eficienta”.

O serie de articole ofera exemple concrete ale modului in care anumite sectoare utilizeaza standardele pentru a creste eficienta. De pilda, managementul mediului nu promoveaza numai dezvoltarea durabila, ci ajuta si la cresterea profitului prin reducerea deseurilor care nu sunt necesare. Fara standarde care sa permita comunicarea, tranzactiile bancare si interoperabilitatea tehnica, nu am putea sa beneficiem de carduri de credit eficiente, care functioneaza in intreaga lume.

Standardele internationale impartasesc cele mai bune practici, astfel incat organizatiile sa nu trebuiasca sa reinventeze roata. Ele ajuta la reducerea deseurilor. Ele cresc interoperabilitatea si compatibilitatea. Ele inlesnesc accesul inovatiilor pe piata si le permit companiilor sa concureze pe plan mondial. De exemplu, standardele ajuta la dezvoltarea si cresterea eficiente ale tehnologiei inovatoare din domeniul fabricarii aditive.

Alte exemple la care se refera editia din septembrie includ automatizarea industriala, securitatea lantului de aprovizionare si managementul proiectelor.

Aceasta editie prezinta si studiile de caz ale unor companii care beneficiaza de pe urma standardelor internationale in:
• Brazilia (Festo);
• China (Xinxing Ductile Iron Pipes);
• Africa de Sud (managementul energiei ISO 50001).

Acest an marcheaza cea de-a 25-a aniversare a standardelor ISO 9000 pentru sistemele de management al calitatii. Unul dintre articole arunca o privire spre urmatorul sfert de secol, la ce ar putea sa ii aduca viitorul familiei de standarde ISO 9000.

Ziua Mondiala a Standardelor este sarbatorita in fiecare an pe 14 octombrie pentru a recunoaste eforturile expertilor care elaboreaza standarde internationale si pentru a face cunoscute avantajele care decurg din utilizarea standardelor. Organizata in colaborare de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), Comisia Electrotehnica Internationala (IEC) si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU), Ziua Mondiala a Standardelor 2012 isi doreste sa atraga atentia asupra rolului important pe care standardele il joaca in cresterea eficientei. (ISO.org)

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.