Companie nu se poate extinde in ciuda certificarilor HACCP si ISO 17025

Criza politica din China afecteaza exporturile scontate de compania filipineza

Cagayan de Oro, Filipine. 29 iunie 2012. O companie producatoare de chipsuri de banane din provincia filipineza North Cotabato nu are inca posibilitatea de a se extinde la nivel mondial, in ciuda obtinerii certificarilor HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control) si ISO 17025, deoarece a fost nevoita sa isi sisteze temporar operatiunile in urma unei “crize politice” din China.

Emmanuel Zamoras, directorul Magpet Agro-Industrial Resources Cooperative (Magirco), o companie care fabrica chipsuri de banane in Magpet, North Cotabato, a declarat ca este regretabil ca firma nu isi poate exporta inca produsele din cauza esecului de piata din China.

Magirco a fost asistata de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAid), prin intermediul programului sau Growth with Equity in Mindanao (GEM), in obtinerea certificarilor internationale HACCP si ISO 17025.

“Am fost obligati sa ne sistam operatiunile din ultima saptamana a lunii aprilie, deoarece acum nu mai avem o piata de desfacere in China. Avem pe stoc in acest moment 50 tone de produse finite, insa nu putem sa le desfacem nici macar pe piata locala,” a declarat Zamoras. “Am fost nevoiti chiar sa renuntam la serviciile celor 148 de angajati pe care ii avem.”

HACCP este un sistem care garanteaza ca productia alimentelor indeplineste cerintele de siguranta necesare protejarii sanatatii publice. ISO 17025 este un standard international al Organizatiei Internationale pentru Standardizare care se asigura ca laboratoarele care testeaza produse indeplinesc anumite cerinte.

Magirco a fost una dintre cele 10 companii alimentare din Mindanao care au primit respectivele certificate ISO internationale in timpul ceremoniei de acordare a certificarilor care a avut loc joia trecuta in Cagayan de Oro, fiind organizata de USAid-GEM.

Ambasadorul Statelor Unite in Filipine, dl Harry Thomas, le-a inmanat personal certificarile reprezentantilor firmelor producatoare de alimente.

“Nu ne-am pierdut speranta, deoarece credem ca toate se intampla la vremea lor. Poate ca in curand criza politica din China se va termina si vom avea din nou o sansa sa exportam acolo,” si-a exprimat opinia Zamoras.

El a mai spus ca Magirco i-a trimis deja o scrisoare secretarului agriculturii, dl Proceso Alcala, solicitand un posibil ajutor guvernamental pentru rezolvarea problemelor companiei la nivel local si international.

Zamoras a mai mentionat ca Magirco producea inainte, in medie, 5000 kg de chipsuri de banane zilnic din 20000 kg de materie prima.

“Asteptam cu nerabdare sa intram cu adevarat in lumea exporturilor. Cu certificarile noastre HACCP si ISO 17025, vor veni si acele vremuri si vom avea sansa noastra de reusita,” a concluzionat directorul Magirco intr-o nota optimista. (dupa un comunicat de presa al www.sunstar.com.ph)

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.