Fond National de Microfinantare, certificat ISO 9001

Republica Benin, 10 septembrie 2012. Ceremonia oficiala de acordare a certificatului ISO 9001 Fondului National de Microfinantare (FNM) s-a desfasurat vinerea trecuta la hotelul Azalaï.

Fondul National de Microfinantare din Benin s-a alaturat astfel unui grup foarte popular de initiative publice certificate ISO 9001:2008 prin acordarea oficiala a certificatului ISO in somptuoasa sala Béhanzin a hotelului Azalaï. Ceremonia s-a bucurat de prezenta reprezentantului PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare) in Benin, Thomas Nardos-Békélé, a ministrului finantelor, Reckya Madougou, a directorului FNM, Komi Koutché, ca si a personalului acestuia, a directorului general AB Certification, Georges Abirached si a altor personalitati nu mai putin importante.

In cuvantul sau de deschidere, directorul Fondului National de Microfinantare, Komi Koutché, a elogiat hotararea de care a dat dovada personalul in urmarirea certificarii ISO 9001. El a declarat: “Fondul National de Microfinantare este prima initiativa publica de sprijinire a microfinantarilor certificata de AB Certification”. Cu toate acestea, certificarea ISO 9001 nu este nici rodul intamplarii, nici opera unei singure persoane, ci mai degraba rezultatul eforturilor conjugate ale tuturor angajatilor, potrivit lui Koutché.

Procesul de certificare ISO 9001

Procesul de recunoastere a conformitatii Fondului National de Microfinantare a durat aproximativ noua luni, in loc de doi ani, dupa cum se estimase initial, si s-a desfasurat in mai multe etape. In primul rand, FNM a beneficiat de sprijin tehnic din partea biroului Isosud. Acesta a auditat fondul pentru a-i evalua performantele organizationale si calitative. Potrivit administratorului delegat Isosud, Aurélien Aholoukpè, FNM prezenta deja 60% conformitate cu standardul ISO 9001 in etapa initiala de estimare.

Acest audit a fost consolidat de in altul, realizat de AB Certification, care s-a derulat pe 23 si 24 iulie 2012. La sfarsitul acestuia, auditorul principal Alain Karman declara: “Sunteti neconventionali, in sensul ca depasiti cerintele acestui standard”, dupa cum a amintit si Réckya Madougou in cadrul ceremoniei. In concluzie, parerea unanima a fost una pozitiva in ceea ce priveste capacitatile manageriale foarte performante ale Fondul National de Microfinantare.

Insa certificarea nu reprezinta decat primul pas, greutatea constand mai degraba in pastrarea ei. “Certificarea ISO nu este obtinuta pe termen nelimitat. Trebuie sa depuneti si mai multe eforturi pentru a demonstra ca o meritati, altfel riscati sa o pierdeti”, a declarat directorul general AB Certification, Georges Abirached.

Ceremonia s-a incheiat prin acordarea propriu-zisa a certificatului, inmanat directorului FNM. Astfel incepe un nou capitol de provocari carora Fondul National de Microfinantare va trebui sa le faca fata. Cu toate acestea, celelalte intreprinderi publice din Benin au fost invitate sa urmeze pasii facuti de FNM pentru satisfacerea beneficiarilor serviciilor publice. Pentru mai multe informatii, vizitati www.fnmbenin.org.

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.