8 iunie 2012. Certification Europe a elogiat de curand industria alimentelor si bauturilor din Irlanda pentru aderarea la standardele ISO care promoveaza o productie de alimente sigura si prietenoasa cu mediul.
Tema Zilei Mondiale a Acreditarii (9 iunie) de anul acesta a constituit-o rolul pe care acreditarea il joaca in sprijinul furnizarii de alimente sigure si de apa potabila curata.
“Cele mai mari costuri legate de sectorul de alimente si de bauturi sunt costurile de productie si costurile energetice, ceea ce inseamna ca si companiile cauta continuu metode ecologice si eficiente energetic de reducere a costurilor,” a declarat Michael Brophy, directorul executiv al Certification Europe.
“Obtinerea certificarii ISO in aceste domenii le ofera organizatiilor numeroase beneficii ecologice si sustenabile, cum ar fi reducerea consumului de apa, cresterea eficientei energetice, reducerea cantitatii de ambalaje si cresterea reciclarii produselor secundare.”
Unul dintre cei mai importanti zece exportatori pe plan national, Ireland Dawn Meats, a obtinut recent certificarea ISO 14001 pentru managementul mediului de la Certification Europe.
Ca rezultat, consumul sau de apa s-a redus cu peste 10000 m3 anual, iar peste 70000 litri de petrol au fost economisiti anual cu ajutorul masurilor de sensibilizare la problemele energetice, aspecte care au redus in consecinta amprenta de carbon a Dawn Meats intr-un mod considerabil.
In plus, compania a inceput sa foloseasca un nou tip de ambalaje pentru produse, care reduce in ansamblu cantitatea de ambalaje folosite si ajuta la promovarea initiativelor de reciclare in companie.
Si compania Diageo Baileys Global Supply din St James Gate, Dublin, a dat dovada de initiative de dezvoltare durabila anul trecut, facand tranzitia de la standardul de management al energiei EN16001 la noul standard ISO 50001, ceea ce i-a permis sa ramana lider pe piata in eficienta energetica si sa isi reduca ansamblul costurilor energetice si impactul asupra mediului inconjurator.