Institutii bancare din Pakistan adopta ISO 13616 (IBAN)

Bancile din Pakistan se aliniaza standardelor internationale prin adoptarea ISO 13616 (IBAN)

Karachi, Pakistan. 24 mai 2012. Banca de Stat a Pakistanului (BSP – www.sbp.org.pk) a luat decizia de a implementa standardul IBAN (numarul de cont bancar international) in intreaga tara in vederea obtinerii unei standardizari a codurilor asociate conturilor si a unei eficiente maxime in procesarea platilor din tranzactiile efectuate atat in interiorul, cat si in afara granitelor nationale.

Liniile directoare IBAN emise de BSP contin detalii despre generarea, validarea si implementarea planului IBAN. Ele au fost elaborate in colaborare cu comitetul insarcinat cu implementarea IBAN al Asociatiei Bancilor din Pakistan (ABP). Toti participantii au fost sfatuiti sa asigure implementarea IBAN in conformitate cu termenele acordate.

IBAN, standardul international ISO 13616 pentru identificarea conturilor bancare la nivel transfrontalier, va fi implementat in doua faze. In prima faza, toate bancile vor genera coduri IBAN si le vor trimite notificari tuturor clientilor pana in decembrie 2012. In cea de-a doua faza, codurile IBAN vor fi utilizate operational (citire, recunoastere, procesare, validare, transfer) atat pentru tranzactiile financiare interne, cat si pentru cele internationale pana in iunie 2013.

IBAN este alcatuit din doua componente. Prima componenta cuprinde codul tarii si doua cifre de control prin totalizare, iar cea de-a doua componenta se numeste numar de cont bancar local (BBAN). Mecanismul celor doua cifre de control din interiorul unui cod IBAN va confirma acuratetea numarului de cont la punctele de tranzactie ale institutiilor remitente (interne sau internationale).

Standardul ISO 13616 va oferi un plus de eficienta platilor procesate in Pakistan, permitandu-le sistemelor de plata sa valideze electronic numerele de cont si sa decida traseul unei plati fara a mai fi nevoie de o interventie manuala.

Acest lucru va ajuta la eliminarea intarzierilor in transferurile de credit efectuate din tarile care au adoptat IBAN catre Pakistan, deoarece exista uneori intarzieri de cateva zile din cauza interventiilor manuale impuse pentru trimiterea transferurilor catre numere de cont diferite de IBAN.

Implementarea IBAN va ajuta la eficientizarea tranzactiilor asociate expedierilor de sume de bani, deoarece un procent semnificativ din aceste tranzactii este respins din cauza informatiilor inexacte privind numerele de cont. Iar validarea contului la institutiile remitente, multumita mecanismului de control IBAN, va reduce in mod semnificativ erorile referitoare la numerele de cont.

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.